Siden de flercellede dyrene oppsto for ca. 550 millioner år siden, har livets spilleregler brått blitt snudd flere ganger. Siden den tid har det vært fem store masseutryddelser på planeten jorden, inkludert den store utryddelsen av alle land-dinosaurene for ca. 66 millioner år siden. Store inngrep i naturen, enorme mengder karbonutslipp, introduserte arter og gifter og avfall som forurenser økosystemer, er alle faktorer som i dag er med på å ødelegge jordkloden vår og en stor del av livet på den. I følge blant annet forfatter Elizabeth Kolbert har jordens sjette masseutryddelse allerede startet.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Global oppvarming er kanskje en av de største, om ikke den aller største utfordringen vi mennesker vil måtte stå overfor. Fremtiden er så usikker, og det er kanskje det verste med denne saken. Vi vet ikke hva som vil skje, før det faktisk skjer rett foran øynene på oss. Optimistiske forskere. Pessimistiske forskere. Vil vi mennesker klare å stoppe denne utviklingen før konsekvensene blir fatale? Selv bærer jeg på et lite, lysende håp om at vi er på vei til å bli enda mer handlekraftige og bevisste på våre valg som forbrukere, men også på godt posisjonerte politikeres og store, mektige selskapers valg.

Jeg kan ikke alt om klimakrisen. Men så er det jo heller ikke nødvendig å kunne alle detaljene for å faktisk kunne bidra til endring. Selv ønsker jeg å lære mest mulig og gjøre mitt for å bidra til en utvikling mot en mer positiv retning for mennesker og alt annet liv på jorda. Uansett, i går morges, før det var begynt å bli skikkelig liv i huset, satte jeg meg ned i sofaen for å se dokumentaren «DiCaprio – før syndfloden» (nrk) som omhandler nettopp global oppvarming. Leonardo DiCaprio har lenge vært en aktiv miljøaktivist, og med denne dokumentaren klarte han å demonstrere noen av de faktiske symptomene på den krisen vi står i. Selvfølgelig; jo mer innsikt du får i denne saken, desto mer motivert blir du til å handle og hjelpe til.

I tankene var det ikke meningen at dette innlegget skulle bli så langt som det nå ble. Det skulle egentlig bare være en liten anbefaling av denne dokumentaren. Uavhengig om du nå kan lite eller mye om dette temaet, er den både informativ og interessant. Dokumentaren tar for seg de mest sentrale spørsmålene og aspektene ved klimakrisen hvor Leonardo DiCaprio får reise verden rundt og snakke med både forskere og politikere om akkurat dette. Klimakrisen er jo faktisk en verdensomspennende utfordring vi mennesker er nødt til å forholde oss til. Dokumentaren finner du på NRK sine nettsider:) Enjoy!

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Av og til lurer jeg på hvordan dagens musikkbilde ville sett ut som dersom ikke David Bowie hadde blitt kjent og fått satt sitt særpreg på musikkhistorien. Kontrafaktisk tenking får oss til å forstå hvor viktige enkelte ting eller personer har vært og er for nåtiden!

IMG_5287

Min kjærlighet for Bowie er stor. Ikke det at jeg har hørt alle sangene hans (han har jo så mange album!!). Men for meg var David et nytenkende og tidløst geni, som jeg ser veldig opp til! Haha, jeg har flere ganger storkost meg med de hysterisk morsomme, inspirerende og filosofiske intervjuene hans på Youtube. Så om du føler for litt input av kloke ord, er det absolutt å anbefale å sjekke ut klippene som ligger der.

IMG_5282

Uansett, det han lagde traff noen midt i hjertet, mens de resterende andre kanskje bare ristet på hodet og himlet med øynene før de tok på noe annet i stedet. Dette var så typisk for den musikken han lagde. Bowie var selvsagt klar over dette selv, men han fortsatte å kjøre sin egen stil og produsere musikk for å skape en opplevelse, stemning eller historie for de som faktisk likte det han lagde.

David Bowie var ikke en artist, maler, skuespiller eller musiker. Han var en kunstner – noe han var helt frem til han døde i 2016. Tittelen på det siste albumet hans «Black Star», og tekstene i de tilhørende sangene, sier jo veldig mye. Ja, det er sjelden man finner slike mennesker som han, og jeg skulle så inderlig ha møtt ham og spurt ham om alt mellom himmel og jord.

IMG_5286


Tusen takk Bowie. Du er et stort forbilde for tusenvis av mennesker, inkludert lille meg. Du har virkelig fått understreket betydningen av menneskets nysgjerrighet og behov for å utforske nye ting. Det å se på verden og livet som en arena fylt av uoppdagede muligheter og ideer, akkurat slik du gjorde, er noe vi alle kan bli bedre på. Det finnes så mye vakkert utenfor den vanlige tenkeboksen!

Jeg har alltid likt å skrive – uavhengig om det har vært å skrive fortellinger hos mormor og bestefar som liten, to-do lister på mobilen, fagartikler på skolen eller låter hjemme. Det føles godt å få ting ned skriftlig, få orden på tankene og samtidig lære. Tannhjulene begynner å snurre for fullt og jeg får nye tanker og ideer.

Jeg har skrevet låter helt siden jeg fikk min første gitar og lærte meg akkordene G, D og C. Men det er ikke før de siste årene jeg for skikkelig begynte å skrive låter. Nå går mesteparten av helgene mine til musikk og låtskriving, og jeg holder alltid på med en ny sang – enten om jeg bare er i idéfasen eller om jeg er i selve skriveprosessen.

Uansett, for noen uker tilbake siden fikk pappa for seg at jeg kanskje burde skaffe meg en egen hjemmeside for meg som låtskriver og artist. Hjemmesiden kunne fungere som en arena hvor jeg kunne legge ut litt blogginnlegg, lufte tankene mine og dele ulike musikkprosjekter med dere. For å være ærlig, er jeg litt spent, men jeg skal gi det en sjanse.

Skjermbilde 2017-03-19 kl. 16.07.52

Fotograf: Godeste Kristianne Solheim <33